Mire van szükséged egy webshop indításához
2020-ban?

Egy webshop elindítása viszonylag kevés befektetést igényel egy offline vállalkozással szemben, de mielőtt fejest ugranál az eKereskedelembe fontos, hogy pontos képet kapj róla és jól átlásd a működését.

A továbbiakban átvesszük az egész folyamatot, kezdve az ötlettől egészen az első eladott termékedig. Bemutatunk pár bukkanót is, amelyekre mindenképp érdemes lesz figyelned a webáruházad építése során.

Vállalkozásötlet kiválasztása és piackutatás

Vállakozásötlet kiválasztása

Mielőtt bárminek is nekikezdenél el kell döntened mit is szeretnél forgalmazni a webshoppodon. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb ember már magánál az ötletnél elakad és emiatt folyamatosan halasztgatja az indulást.
Ne gondold túl a dolgot és ne a tökéletes terméket akard megtalálni, mert akkor soha nem fog elindulni az áruházad. 

Napjainkban már rengeteg módon kutathatunk eladható termékek után. Megnézhetjük jól menő webáruházak legkeresetteb termékeinek a listáját, utánanézhetünk különböző trendeknek vagy akár jól működő külföldi weboldalakból is inspirálódhatunk.

Termékek keresésekor több platformot is igénybe vehetsz, ilyenek például a Thieve.co, Alibaba.com, Amazon.com vagy a Google Trends, de használhatod a Google keresőjét is.

Ha még soha nem volt webshopod érdemes csak pár termékkel indítani (vagy csak eggyel) és abból kihozni a lehető legtöbbet. Így több energiát és időt tudsz fordítani az ajánlatok kialakítására, az adott termék bemutatására és a marketingcsatornák felépítésére.

A Thieve.co az Aliexpress.com azon termékeit listázza amelyek érdekesek lehetnek a nyugati vásárlók számára. Rengeteg minőségi és jól eladható árucikket vonultat fel, továbbá több szűrési lehetőség van és folyamatosan frissül az adatbázisuk.

Az Alibaba.com-n nagyjából ugyanazok a termékek találhatóak meg, mint az ‘Aliexpress’-n, a legfontosabb különbség viszont az, hogy itt sokkal jobb árban megtalálhatóak az árucikkek (igen, még az ‘Aliexpress’-s áraknál is kedvezőbbek) és lehetővé teszi nagyobb rendelések leadását, illetve a termékek szeméyre szabását.

Az Amazon.com is egy kiváló megoldás termékek keresésére, továbbá az értékesítési szövegírásban is hatalmas segítséget tud nyújtani. Rengeteg visszajelzést és termékleírást találhatunk és megfigyelhetjük épp melyik termékekkel generálnak nagy eladásokat.

Google Trends a keresések aktuális trendjeit mutatja meg és főleg a piackutatásban lesz nagy segítségedre. Utánanézhetsz, hogy épp milyen termékek, illetve szolgáltatások iránt mutatnak érdeklődést a felhasználók. Összehasonlíthatsz különböző kúlcsszavakat és különböző szűrési lehetőségek is a rendelkezésedre állnak (ország, megye, kategória, időintervallum stb.).

Például ha rákeresünk a ‘webshop‘ kifejezésre és leszűkítsük a kört Romániára, tisztán láthatjuk, hogy az utóbbi 12 hónapban melyik megyékben kerestek rá legtöbbször erre a kifejezésre. Az ábra alapján Hargita megyében volt a legtöbb keresés, majd ezt követi Kovászna és Szatmár megye. Ezekből az adatokból több következtetést is le lehet szűrni, amelyekről majd egy későbbi cikkben fogunk bővebben beszélni.

Piackutatás

Már a termék/termékek kiválasztásánál is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a piackutatásra. Fel kell mérnünk, hogy az általunk választott piac milyen lehetőségekkel szolgál, meg kell keresnünk a legnépszerűbb weboldalakat és megfigyelnünk, hogy milyen marketingmegoldásokat használnak, mik a kiemelt ajánlataik és így tovább.

Az összegyűjtött adatokat ajánlott egy jól áttekinthető táblázatba rendezni (‘Swipe file‘), hogy később újra átvehesd, illetve kiegészíthesd őket új információkkal és észrevételekkel.

swip file webshop piackutatas

A piackutatásba fektetett idő mindig megtérül, így érdemes komolyan foglalkozni vele. Rengeteg pluszköltséget spórolhatsz meg és lehetővé teszi, hogy jól átlásd az adott piacban rejlő lehetőségeket és már működő megoldásokat.

Domain név és tárhely kiválasztása a webshophoz

Domain név kiválasztása

Az első lépés egy webshop felépítésénél a tárhely és a domain név megvásárlása. Ez egy viszonylag egyszerű folyamat, de érdemes kicsit körültekinteni mielőtt bármit is megvásárolnánk. Egy rossz vagy nem a szükségleteknek megfelelően kiválasztott tárhely rengeteg problémát okozhat, ami megnyirbálhatja a webshop bevételeit.

Egy jó példa erre az oldal betöltési sebessége. Ha az oldalad betöltési ideje több, mint 3 másodperc akár az oldaladra látogató vásárlók felét is elveszítheted (ha tovább növekszik ez az idő akkor továbbiakat is), ami hosszú távon óriási bevételkieséshez vezet.
Ez persze nem csak a tárhelytől függ, de több hasonló esettel is találkoztunk már és jobb elejét venni a problémának, mint később bosszankodni miatta.

Több tárhelyet is kipróbáltunk már Romániában, eddig a Hosterion szolgáltatásaival voltunk a legjobban megelégedve, így ügyfeleinknek is őket ajánljuk. Gyorsan reagálnak a problémákra, stabil a rendszerük és az áraik is megfizethetőek.

Mire figyelj a webshopodhoz tartozó domain név kiválasztásánál?

Több szempontot is érdemes figyelembe venni, íme a legfontosabbak:

  • legyen könnyen megjegyezhető
  • legyen könnyen kiolvasható
  • legyen könnyen leírható
  • a szolgáltatásodhoz találó kulcsszó használata

Ha például gumiabroncsokat szeretnél eladni jó választás lehet a ‘gumiabroncs.hu’. Persze ez már valószínű foglalt, de még rengeteg hasonló lehetőség áll a rendelkezésedre.

ITT regisztrálhatsz, ha tárhelyet vagy domaint szeretnél vásárolni.

Keress beszállítókat a webshopodba

Mikor beszállítókat keresel lényegében két úton tudsz elindulni:

  • EU-s országok
  • Kína

Az egyik lehetőség nem más, minthogy az EU-s országokban keresel beszállítót. Ezt a megoldást főleg az engedélyköteles árucikkek esetében érdemes alkalmazni (kozmetikai termékek vagy élelmiszer), hisz az itteni országok rendelkeznek minden szükséges engedéllyel, ami az adott áru forgalmazásához szükséges.

Más termékek esetében érdemes a Kínai importban gondolkodni, hisz a legtöbb európai nagykereskedő is az ott vásárolt vagy gyártatott cikkeket forgalmazza. Több előnye is van ennek a megoldásnak, az egyik legfontosabb viszont az, hogy olcsón szerezhetsz be minőségi termékeket, így viszonylag nagy árréssel tudod értékesíteni őket a webshoppodon.

A legismertebb platform ahol, beszállítókat kereshetsz nem más, mint az Alibaba.com. Több mindenre is érdemes figyelni a megfelelő és megbízható beszállító megtalálása érdekében.

Az elején érdemes több beszállítót is megkeresni és ajánlatot kérni tőlük. A keresésénél vedd figyelembe a vállalat régiségét, az engedélyeit és minősítéseit, továbbá a vásárlók visszajelzéseit is.
A komolyabb cégek általában 6-10 órán belül válaszolnak. Egyesek megpróbálhatják átvinni a beszélgetést WhatsAppra, ez csak akkor ajánlott, ha már többször is rendeltél tőlük és meg vagy elégedve a szolgáltatásaikkal.

Mindig kérj képet a termékről (pl. az asztalon vagy a kezükben), hogy megbizonyodhass róla, hogy pontosan úgy néz ki, mint ahogy a képen is fel van tűntetve. Mielőtt több terméket is rendelnél érdemes először egy próbaterméket kérni. Ha minden rendben van jöhet a nagyobb rendelés.

Kérdéseid vannak az importálással vagy a vámolással kapcsolatban? További információkra lenne szükséged? ITT léphetsz kapcsolatba velünk

Vállalkozás bejegyzése

Bár maga a webshop beüzemelése nem igényli a vállalkozás meglétét, a termékek értékesítése annál inkább.

A vállalkozás bejegyzése egy viszonylag egyszerű folyamat és gyorsan megoldható. Több vállalkozásforma is létezik. Fontos, hogy az igényeidnek megfelelőt jegyeztesd be. Egy rosszul kiválasztott adózási forma sok pénzt vehet el a profitból.
Ha nem vagy teljesen képben ezek működésével mindenképp konzultálj egy szakértővel a vállalkozásod bejegyzése előtt.

ITT olvashatsz bővebben arról, hogy milyen vállalkozási formák érhetőek el Magyarországon és ITT a romániaiakról.

Építsd meg a webshopodat vagy készíttess egyet

Napjainkban rengeteg anyag elérhető a webáruházak készítéséről, továbbá különböző felületek is léteznek ahol akár saját magad, mindenféle szakmai tudás nélkül elkészítheted a webshoppodat (ilyen például a wix.com vagy a shopify.com).
Ezek a felületek általában ingyenesek 1 hónap erejéig, aztán havidíjat kell fizetned, ami szépen felkúszhat ha személyre szabott megoldásokat vagy bonyolultabb marketingeszközöket szeretnél használni.

A másik megoldás nem más, minthogy elkészíteted a weboldaladat egy hozzáértő csapattal. Első ránézésre ez drágább megoldásnak tűnhet, mivel egy összegben kell kifizetned a weboldalt, de mivel a vállalkozásod motorjáról van szó, ami a bevételeidet kell termelje, fontos, hogy jól legyen felépítve.

Egy saját weboldalnak is vannak bizonyos havi költségei (pl. tárhely 4-8euró/hónap, domain név 10 eur/év stb.), de ezek elenyészőek a többi költséghez képest. Hosszú távon ez a költséghatékonyabb és személyreszabhatóbb megoldás.

Szeretnél egy igazán jól működő és konvertáló webshopot? ITT léphetsz kapcsolatba velünk

Az értékesítési szövegek megírása

Kevesen szeretnek ezzel a résszel foglalkozni, de sajnos elengedhetetlen minden webshop esetében. Szerencsére rengeteg forrás áll rendelkezésünkre. Használhatjuk a fent említett Swipe file‘-ban összegyűjtött információkat vagy különböző oldalakról is inspirálódhatunk, mint például az Amazon.com.

Természetesen ezt a feladatot is ki lehet szervezni. Manapság rengetegen foglalkoznak szövegírással, hisz nagy igény van rá.
Ez egy olyan ‘skill’ amit mindenképp érdemes elsajátítanod, főleg akkor ha te szeretnéd kezelni az webshopodat. Sokszor szükséged lesz rá.

A webshop hirdetéseinek kezelése és készítése

Többféleképpen is terelhetsz forgalmat a webáruházadba, viszont induláskor a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a fizetett hirdetések készítése.

Először is meg kell határoznod a célközönséged, utánanézni, hogy milyen módon érheted el őket a leghatékonyabban. Például a fiatalokat sokkal könnyebb elérni az instagramon, míg az idősebb korosztályt a facebookon.

Természetesen nem csak az intagramon és a facebookon lehet hirdetni, ott van például a Google is, amely kiemelkedően jó eredményeket tud hozni. Azok a felhasználók, akik ott keresnek rá egy adott termékre (vagy szolgáltatásra) már alapból érdeklődnek az árucikk iránt. Neked már ‘csak’ annyi a dolgod, hogy meggyőzd őket arról, hogy a te terméked a legjobb a piacon.

Mielőtt bármilyen hirdetést is útjára indítanál, nem árt jobban utánanézned a témának és konzultálnod egy hozzá értő személlyel. A rosszul megszerkesztett és pozicionált reklámok nem hoznak jó eredményeket, cserébe viszont sokba fognak kerülni. Ez tipikusan egy olyan dolog, ahol nem éri meg a saját hibáidból tanulni, hisz azok elég sokba kerülhetnek.

Szeretnél többet megtudni a közösségi média kampányokról vagy a ‘Google AdWords‘-ról? Keress minket ITT és válaszolunk minden felmerülő kérdésedre

Tartalomjegyzék

Tetszett a cikk? Hagyj egy hozzászólást vagy oszd meg facebookon

Share on facebook
Share on Facebook

kapcsolatfelvétel

Lépj Kapcsolatba Velünk!

Online vállalkozást szeretnél indítani és nem tudod, hogy milyen irányba indulj el? Ki szeretnéd építeni az online jelenléted? Fordulj bizalommal hozzánk és mi segítünk megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást a lehető legrövidebb időn belül.

  • Covasna, Str. Stefan cel Mare, 21
  • +40745142546
  • contact@thincreative.ro

Hagyj üzenetet vagy kérj visszahívást

Close Menu

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsők közt kedvezményeinkről és legújabb cikkjeinkről