Hogyan adj el többet? 15 Hatékony mód a konverziós értékek növelésére

Mi értelme van egy marketing kampánynak ha a konverziós értékek alacsonyan maradnak? Egy kampány indításakor azt várjuk el az oldaladunkat felkereső személyektől, hogy az adott kampány céljának megfelelően cselekedjenek (iratkozzanak fel a hírlevelünkre, vásároljanak, fizessenek elő egy szolgáltatásunkra stb.), így majd profitot termelnek a vállalkozásunk számára.

De mi van, ha nem az elvárásaidnak megfelelően cselekszenek? Mit tudsz ellene tenni? A marketing pénzbe kerül, méghozzá nem is kevésbe, ezért fontos, hogy a weboldalad minél több látogatója konvertáljon, így optimizálva a költségeidet és növelve a profitodat (és csökkentve a konverziók költségét).

A következőkben a konverziós ráta jelentéséről, kiszámításáról és hatékony növeléséről olvashatsz.

A konverziós ráta jelentése

A konverziós ráta egy bizonyos időszakot lefödő, százalékban kifejezett arány a weboldalad látogatói és a konvertált látogatok (vásárlók, feliratkozók stb.) közt. Minél nagyobb ez az arány, annál jobb konverziós értékkel rendelkezik az oldal. Ez az érték az ágazatok függvényében változik. A legjobban teljesítő weboldalak akár a 11-12%-os értéket is elérhetik, de az átlag 2-3% között van.

Maga a konverzió lehet egy feliratkozás, egy vásárlás, egy ingyenes könyv letöltése stb., lényegében egy olyan esemény, amely során az oldalt meglátogató személy eleget tesz a meglátogatott oldal céljának. 

Ahhoz, hogy fejleszteni tudd a weboldaladat, tisztában kell lenned annak konverziós értékeivel. Minél több konverziót generál egy oldal, annál nagyobb értékkel bír.

Hogyan számold ki a weboldalad konverziós rátáját?

Tegyük fel, hogy készítettél egy kampányt, a nyitóoldaladon (landing page) pedig arra sarkallod a látogatókat, hogy feliratkozzanak a hírleveledre.

A kampány ideje alatt összesen 5000-n keresték fel a weboldaladat és ebből az 5000-ből 500-an iratkoztak fel a hírleveledre.

Ahhoz, hogy kiszámold a konverziós rátát a kampány idejére, a hírleveledre feliratkozók számát (500) el kell osztanod a nyitóoldalad látogatóinak számával (5000), majd az így kapott értéket be kell szoroznod 100-al.

KONVERTÁLT LÁTOGATÓK / LÁTOGATÓK*100 =
KONVERZIÓS ÉRTÉK

Ebben az esetben a kampány konverziós rátája 10% volt.

Hogyan növeld a weboldalad konverziós értékeit?

Két feltétele van a konverziós érték növelésének. Az első az oldalad látogatóinak számának növelése, a második pedig a látogatók minél nagyobb százalékának konvertálása vásárlóvá, feliratkozóvá stb.

A látogatók számát viszonylag könnyen növelheted fizetett hirdetések segítségével (ebben az esetben számolnod kell a konverziós költséggel), ugyanakkor SEO-val (keresőoptimalizálással), illetve egy jól kiépített online jelenléttel növelheted a weboldalad organikus (nem fizetett) elérését.

A konverziós költséget úgy kapjuk meg, hogy elosztjuk a kampányra elköltött teljes összeget a konvertált látogatók számával.

Íme, 15 hatékony mód a konverziós értékek növelésére

1. Szentelj kiemelkedő figyelmet az oldalad főcímére

Kevés időd van megfogni a látogató figyelmét, ezért igazán hatásosnak kell lennie a főcímnek. Érdemes akár 10 címet is megfogalmazni mielőtt döntenél, hogy biztos lehess benne, hogy a lehető legjobbat választod ki, hisz ezen múlhat az egész kampányod sikere. 
Emellett érdemes komolyabban foglalkozni a címet körülvevő grafikai elemekkel is.

2. Fogalmazd, illetve jelenítsd meg áttekinthetően és lényegre törően a terméked főbb jellemzőit

Az emberek nem szeretnek hosszú, unalmas leírásokat olvasni, főleg nem egy olyan termékről, amely még nem keltette fel teljesen a figyelmüket. Ezért fontos, hogy tömören és érthetően fogalmazd meg a következőket:

  • miért is lehet hasznos számukra az adott termék
  • hogyan teheti jobbá az életüket
  • miért jobb a terméked, mint a másoké
  • miben lehet a segítségükre

A szövegnek áttekinthetőnek kell lennie és gyorsan át kell adnia a lényeges információkat az olvasónak. Erre a célra használhatsz bullet point-okat. 

3. Csak jó minőségű képeket jeleníts meg az oldaladon

A megjelenített képek a minőséget kell sugallják az olvasók számára. Továbbá segíthet ha olyan képeket használsz, amelyek pozitív érzelmeket keltenek a látogatóban.

4. Használj cselekvésre buzdító igéket

Egyértelművé kell tenned, hogy mi a következő lépés az oldaladon. Használj több ösztönző igét, bírd cselekvésre az olvasóidat. Ezek megjelenítésére használhatsz különböző gombokat (Call to action), de szövegeket is, amelyek jól kiemelkednek a tartalomból (ragadd meg a lehetőséget, foglald le még ma a helyed stb.)

Az emberek sokszor határozatlanok, nem mindig tudják pontosan mit is akarnak. Tegyél ellene!

PLUSZ INFÓ: Linkek helyett is ajánlott CTA (Call to action) gombokat használni. Jobban észrevehetőek és egyértelműbb utasításokat tartalmaznak.

5. Biztosíts garanciát a termékedre/szolgáltatásodra

Minden terméknek rendelkeznie kell garanciával, ezért érdemes feltüntetni azt a leírásban. Továbbá a kötelező garanciát ki lehet egészíteni például egy 100%-os elégedettségi garanciával (vagy egy 30 napos feltétel nélküli visszacseréléssel, több lehetőség is létezik). Ez csökkenti a kockázatot a látogató szemében és megerősíti bizalmát, így nagyobb eséllyel nyúl majd a bankkártyájához. 

6. Használj minél kevesebb kitöltendő mezőt

Mikor információkat kérsz a weboldalad látogatóitól, igyekezz minél kevesebb kitöltendő mező megjelenítésére. Például egy hírlevél feliratkozás esetében csak az e-mail címet és maximum a látogató nevét kérd el.

Ez igaz a CheckOut-ra is, minél több a kötelezően kitöltendő mező, annál nagyobb az esélye, hogy a látogató vásárlás nélkül hagyja el a weboldalt. Ugyanakkor az automatikusan kitöltődő mezők pozitív irányba mozdíthatják el az értékeket.

Hírlevél 

Értesülj elsőnek megjelenő cikkjeinkről és kedvezményeinkről!

7. Helyezz el egy videót az oldalon vagy akár egy képet

Egy videóval vagy képpel emberibbé teheted a weboldaladat. Készíts egy rövid videót vagy egy képet egy rövid leírással, hogy megmutasd, hogy egy igazi ember áll a szolgáltatás/termék mögött. Mindig könnyebb elköteleződni egy termék iránt, ha tudjuk, hogy egy valós személy áll mögötte. 
Ez különösen igaz azokra a weboldalakra, amelyeket újonnan fedeztünk fel.

8. Használj közösségi média platformokat a bizalom megerősítésére

Mindamellett, hogy potenciális vásárlókat vonzhat be, az oldaladat felkereső személyek is könnyebben bizalmat szavaznak a weboldalad számára, ha látják, hogy több platformon is aktívan jelen vagy és folyamatosan tartod a követőiddel a kapcsolatot.

ITT olvashatsz az online jelenléted építésének hatékony módjairól

9. Ajánlj fel több fizetési lehetőséget

Minél több fizetési lehetőség jelenik meg az oldaladon (Utalás, Bankkártyás, Készpénz, Paypal stb.), annál jobb konverziós értékeket érhetsz el. Növeli az oldalad megbízhatóságát, így a látogatók is könnyebben megvásárolják az általad kínált terméket.

10. Ajánlj kedvezményt a checkout-nál vagy az oldal elhagyásánál

Ha valaki hezitál (pl. túl sok időt tölt el a checkout-nál) érdemes felajánlani egy kis kedvezményt egy PopUp (felugró ablak) formájában, ezt pedig nem árt megtoldani egy sürgető tényezővel is (pl. ‘ha a következő 20 percben vásárolsz ingyenes kiszállításban részesülsz az INGYENSZALLITAS kupont felhasználva’).

Arra is van lehetőség, hogy akkor ajánlj fel kedvezményt, amikor valaki el szeretné hagyni az oldalad (csak egy PopUp formájában). Mikor a kurzor az X fele közeledik, az ablak felugrik és jó esetben visszatéríti a látogatót, aki élni fog a kedvezménnyel, így nem hagyja el az oldalt vásárlás nélkül. 

12. Jelenítsd meg az elérhetőségeid és használj chat-t az oldaladon

Az elérhetőségeid közzététele bizalmat épít és elérhetőbbé válsz a potenciális vásárlóid számára. Fontos, hogy tudják, hogyan kereshetnek fel téged.
A chat azért lényeges, mert ha bármi kérdésük van gyorsan és egyszerűen feltehetik számodra. Időt és energiát spórlova ezzel.
A mi elérhetőségeinket ITT tekintheted, de a képernyő jobb alján lévő buborékra kattintva üzenetet is írhatsz nekünk.

13. Indítsd be a látogatók fantáziáját, használj érzelmekkel teli szövegeket, képeket és videókat

Történetek, siker sztorik, rövid videók, képek, visszajelzések, bármi ami képes vágyat ébreszteni az olvasókban a terméked iránt, növelheti a kampányod konverziós rátáját. 

14. Ne ajánlj fel túl sok opciót

Mikor túl sok lehetőséggel találkozik a vásárló, hezitálni kezd és döntésképtelenné válik. Ajánlj fel kevesebb választási lehetőséget és mutasd be melyik termék a legmegfelelőbb a számára (pl. ‘A legkeresettebb termék’ címkével).

15. Használd a klienseidtől kapott visszajelzéseket, ajánlásokat

Napjainkban az egyik leghatékonyabb módja a konverziós értékek növelésének nem más, mint a visszajelzések szerzése és megjelenítése. A legtöbb ember egyből az értékeléseket olvassa el, ezért fontos, hogy mindig kérj visszajelzést a klienseidtől és ezt tedd elérhetővé a weboldalad látogatói számára is. Ez könnyebbé teszi az elköteleződést a terméked iránt, ugyanakkor a bizalmat is építi.

Bár egyre többen hagynak visszajelzést vásárlásuk után, még mindig sok ember nem él ezzel a lehetőséggel. Ennek több oka is van. Ilyen például, hogy nem tudják te pontosan mire vagy kíváncsi, milyen információkra van szükséged. Szerencsére ezen könnyen tudunk segíteni. Készíts egy E-mail-t, amelyben összeállítasz egy listát a számodra lényeges kérdésekből és minden vásárlás után pár nappal küld ki. 

A legjobb az egészben, hogy ez a folyamat teljes mértékben automatizálható a mailchimp segítségével. 

Természetesen így sem fog mindenki visszajelzést hagyni, ezért érdemes felajánlanod az értékelésért cserébe egy kedvezményt a következő vásárlásukból (pl. 20% kedvezmény, ingyenes kiszállítás stb.). Így nemcsak visszajelzést hagynak, de ha elégedettek jó eséllyel újra vásárolni fognak tőled.

A visszajelzések viszont nem csak a vásárlói bizalom építésére jók. Függetlenül attól, hogy egy visszajelzés negatív vagy pozitív, sokat tanulhatsz belőle, így hatékonyabban fejlesztheted szolgáltatásaidat/termékeidet.

Kezdj el dolgozni a weboldalad konverziós értékeinek optimizálásán

Soha sem tudhatod, hogy melyik megoldás  hozza a legjobb konverziós értékeket, ezért elengedhetetlen a tartalom folyamatos tesztelése, a látogatók viselkedésének megfigyelése (mit néznek meg, hol akadnak el, milyen tartalmaknál időznek hosszab ideig stb.) és a következtetések levonása.

Mindig van feljebb, mindig van valami amit jobbá tehetsz az oldaladon, de ezt csak akkor teheted meg ha képes vagy felmérni az oldalad hiányosságait és problémáit.

Napjainkban rengeteg ingyenes eszköz áll rendelkezésedre, amelyet a tesztek során felhasználhatsz. Ilyen például facebook pixel, a google analytics és a HotJar is. Ezek használata igényel egy bizonyos szintű technikai tudást, de ha nem szeretnéd kiszervezni ezeket a feladatokat, bizony meg kell tanulnod használni őket.

Ne dobd ki a pénzt az ablakon

A marketing bizony sokba tud kerülni, ha nem a megfelelő  eszközöket használjuk és nem tudjuk hatékonyan átadni az információkat az oldalunk látogatóinak. 

A konverziós ráta követése és folyamatos javítása elengedhetetlen a fejlődéshez. Igyekezz a célközönséged igényei szerint kialakítani az oldalon megjelenő tartalmat, próbálj ki minél több technikát és fejleszd a weboldaladat, így alacsonyan tarthatod a konverziós költségeket és idővel kiemelkedő sikereket érhetsz el. 

Keress minket bizalommal, ha bármi kérdésed lenne a konverziós értékek növelésével kapcsolatban. Ezt megteheted telefonon vagy ITT. Igyekszünk válaszolni minden felmerülő kérdésedre.

Tartalomjegyzék

Tetszett a cikk? Hagyj egy hozzászólást vagy oszd meg facebookon

Share on facebook
Share on Facebook

kapcsolatfelvétel

Lépj Kapcsolatba Velünk!

Online vállalkozást szeretnél indítani és nem tudod, hogy milyen irányba indulj el? Ki szeretnéd építeni az online jelenléted? Fordulj bizalommal hozzánk és mi segítünk megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást a lehető legrövidebb időn belül.

  • Covasna, Str. Stefan cel Mare, 21
  • +40745142546
  • contact@thincreative.ro

Hagyj üzenetet vagy kérj visszahívást

Close Menu

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsők közt kedvezményeinkről és legújabb cikkjeinkről